close

temel kalıp

Kalıp Hazırlama / Model UygulamaÖğrenci Çalışmaları

Kalıp Hazırlama / Model Uygulama

Kalıp hazırlama ve model uygulama derslerinde, öğrencilere temel kalıp üzerinden model uygulama ödevleri verilmiştir. Hazırladıkları bu ödevleri derste sunum yapmaları istenmiştir. Buradaki amaç öğrenciye model uygulama yeteneğini kazandırmak ve derste sunum yaparak öğrencinin öz güveni artırmaktır.

Devamı...
İletişimÖneri

“Kalıp Çıkartmanın Püf Noktaları” Dennnic Chunman Lo

Bu kitap “Kerasus” yayınlarından 2013 yılında Türkçeye çevrilerek yayımlanmıştır. Temel kalıp hazırlamanın püf noktalarını değinerek pratik olarak anlatmaktadır. İşlem sırasında yapılan uygulamaların sebep ve sonuçlarını ayrıntılı olarak anlatmaktadır. Bu anlatım şekli ile hazırlayan kişide güven duygusu yaratmaktadır.

Devamı...
KalıpÜst Beden (Elbise- Bluz) Kalıpları

Temel Beden (Elbise) Serisi

Temel beden serisi

Serileme, Baz bedenin büyük ve küçük bedenlere çoğaltılmasına denir.Kalıp üzerinde büyültme ve küçültmelerin yapıldığı noktalara sıçrama noktası denir. Serileme işlemi yapılırken baz modelin model özelliklerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Serileme oranları çocuk, erkek, bayan, büyük beden gibi insan vücut yapılarına göre değişiklik gösterir.
Modelist, hazır giyim firmalarında ürün kalıplarını hazırlayan, istenilen bedenlere serileyen, numune dikimi yapılan, imalat için teknik föy ve dikim talimatını hazırlayan kişidir.
Burada modelistin önemli görevlerinin arasında doğru serileme yapmaktır. Modelist tek bedende bir adet hazırladığı model çok iyi olabilir. Eğer bunu bedenleri çoğaltmada model özelliklerini veremez ölçülerini yansıtamaz ise başarısız olacaktır. Ayrıca toplu kesim yapılacağından firmaya maddi zarara uğratacaktır.

Aşağıdaki verilen tablodaki seri değerleri,  için hazır giyim firmalarının iç piyasa veya müşteriden ölçü tablosu gelmediği takdirde kadın üst giyim (36-38-40-42) bedenler içindir.


Devamı...
KalıpÜst Beden (Elbise- Bluz) Kalıpları

Temel Beden (Elbise) Kalıbı

Temel beden kalıbı oluşturmada pek çok sistemle karşılaşmaktayız.  İnsan vücudu hareketli yapısı itibarı ile giysileri vücuda uyum sağlaması zahmetli, karmaşık ve tecrübeye dayalı bir uygulamadır. Özellikle üst bedende kolun hareketi bu işlemi daha da zorlaştırmaktadır.
Giysi kalıplarını oluşturmada vücut yapılarını göz önünde bulundurmak durumundayız. Vücudun rahat hareketini sağlayabilmek için kalıplara bolluk payı verilmektedir. Bolluk pay oranı artıkça giysi görünüşünde potluklar çoğalmakta, bu da görsel olarak iyi bir sonuç vermemektedir. Bundan dolayı mümkün olduğunca kalıpları, vücut hareketini de göz önünde bulundurarak bolluk payını en aza indirgeyerek kalıpları oluşturmak gerekir. Bu sebep de göz önünde bulundurularak piyasada esneyen kumaşların imalatı oldukça çoğalmıştır. Esneyen kumaşlarla hazırlanan kalıplar hem düzgün bir görünüş elde etmekte hem de vücut hareketini rahatlatmaktadır.

Burada hazır giyim sektöründe pratik olarak hazırlanan kalıp sistemi anlatılmaktadır. Piyasada ön ve arka kalıp üst üste çalışılmıştır. Burada daha anlaşılır olması için ön ve arka kalıp ayrı ayrı anlatılmaktadır. Kadın vücudunda önde göğüs olması ön kalıpta bir bolluk oluşturmak gerekliliği ortaya çıkar. Böylece ikinci aşamada ön kalıpta göğüs bolluğunu vermek için pens açılımı yapılmıştır.

Arka boyun açıklığı ön boyun açıklığından daha geniştir. Bunun sebebi giysinin arka tarafta boyna ön taraftan daha yakın oturmasıdır. Ayrıca arka yaka açıklığının fazla olması boyun hareketlerini rahatlatır. Özellikle yakasız modellerde (sıfır ,  ‘v’ yaka vb.) ön yakada potluklar oluştuğu gözlemlenir. Bu durumda kalıptaki ön yakadan bir miktar atılması gerekir. Bu durumda ön yaka açıklığı arka yaka açıklığından daha eksik çalışılmıştır.

Bu ölçülerde oluşan bu kalıp esnemeyen dokuma kumaşlar için hazırlanmıştır. Kalıp esneyen kumaşa kesilmek istenirse bolluk payı vermeden (kumaşın esneme oranına göre) veya az vererek çalışılmalıdır. Bu da kalıbı bir beden küçültmek yeterli olacaktır. Bu işlem temel beden için söz konusudur. Pantolon ve etek kalıplarında bir beden küçülterek uygulanamaz. Örme kumaşlar için bu sistem söz konusu değildir. Örme kumaşlar hem enine hem de boyuna esneme oranları farklı olduğundan çok farklı bir sistemle çalışılması gerekir.

Toplumda çok çeşitli vücut tipleri vardır. Hepsini ortak bir ölçüde toparlayabilmek zordur. Buradaki kalıp her 38 bedene bire bir uyum sağlaması söz konusu olmayabilir. Kişilerin boy ölçü farkları bile kalıbın farklı hazırlanması gerektirebilir. Esas olan kişinin ölçülerine göre kalıp çıkartmaktır. Türk kadının vücut yapısına göre standart 38 temel beden hazırlanmıştır. Ayrıca bu sistem hazır giyim sektöründe pek çok modelist tarafından çalışılmakta ve milyonlarca ürün satışa sunulmaktadır.

Drapaj yöntemi ile temel beden kalıbının yapılışını buradan izleyebilirsiniz.

Bu dosyada ayrıntılı olarak yapım aşamalarını pdf dosyasında indirebilirsiniz.

TEMEL BEDEN KALIBI

Temel beden arka
Temel beden arka
Temel beden kol oyuntusu ölçümü
Temel beden kol oyuntusu ölçümü

 

Temel beden kol
Temel beden kol
Devamı...
Etek KalıplarıKalıp

Kloş ve Daire Etek

 Ölçü Tablosu

Bel: 70 1/3= 23,3 -2= 21,3[1]

Etek Boyu:55

 

Kloş Etek Kalıbı Aşama 1
Kloş Etek Kalıbı Aşama 1

Belin oyuntusu kumaşın verevine geldiğinden esnemesi muhtemeldir. Bundan dolayı bel ölçüsünden pay azaltılır. Azaltılan payın miktarı kumaş yapısına göre değişir.

  1. Sayfanın enine boyuna dik çizgiler çizilir. Merkez noktasından
  2. Bel pergel ile 1/3 -2 = 21,3 cm çizilir. Bu çizgi belin ½ sini (payı azaltılmış ölçüsü) oluşturur.
  3. Bel çizgisinden aşağıya doğru pergel ile Etek Boyu: 55 cm çizilir.
  4. Kalıbın tam ortası kumaşın verev hattıdır. Kumaştaki bu bölüm sarkacağından payı 1,5-2 cm azaltılır. Yeniden etek ucu çizilir.
  5. Kalıp eteğin ½ sini oluşturur.

 KALIBIN ŞABLONU

  1. Kalıbın kopyası alınır ve şablonu yapılır.
Kloş Etek Kalıbı Aşama 2
Kloş Etek Kalıbı Aşama 2

Kalıbın serisi yanlardan 1 cm verilerek yapılır.

Kloş Etek KAlıbı Aşama 3
Kloş Etek KAlıbı Aşama 3

DAİRE ETEK – MODEL: 208

Ölçü Tablosu

Bel: 70 1/6= 11,6-1 = 10,6 [2]

Etek Boyu:55

Daire Etek KAlıbı Aşama 1
Daire Etek KAlıbı Aşama 1

 Belin oyuntusu kumaşın verevine geldiğinden esnemesi muhtemeldir. Bundan dolayı bel ölçüsünden pay azaltılır. Azaltılan payın miktarı kumaş yapısına göre değişir.

  1. Sayfanın enine boyuna dik çizgiler çizilir. Merkez noktasından
  2. Bel pergel ile 1/6 -1 = 10,6 cm çizilir. Bu çizgi belin ¼ nü (payı azaltılmış ölçüsü) oluşturur.
  3. Bel çizgisinden aşağıya doğru pergel ile Etek Boyu: 55 cm çizilir.
  4. Kalıbın tam ortası kumaşın verev hattıdır. Kumaştaki bu bölüm sarkacağından payı 1,5-2 cm azaltılır. Yeniden etek ucu çizilir.
  5. Kalıp eteğin ¼ nü oluşturur.
Daire Etek Kalıbı
Daire Etek Kalıbı
  1. Kalıbı kumaş katı açılmış şekli ön veya arka kalıbı oluşturmaktadır.

Bel ölçüsü hesaplanırken belin ölçüsünün sayısına (3,14 ) bölünmesi ile hesaplanır. Pratik kalıp hazırlamada bel 1/3 -2 = 21,3 cm şekilde hazırlanır. Önemli olan kalıbın bel ölçüsüne uyumudur.

Bel ölçüsü hesaplanırken bel ölçüsünün ½ ni sayısına (3,14 ) bölünmesi ile hesaplanır. Pratik kalıp hazırlamada bel ölçüsünü bu şekilde hazırlanabilir. Önemli olan kalıbın bel ölçüsüne uyumudur.



Devamı...
İletişimKitap

Kitap \ “Örnek Uygulamalar İle Bilgisayar Destekli Kalıp”

 

“Örnek Uygulamalar İle Bilgisayar Destekli Kalıp” Ekin Yayınevi, 2012

Dünyaca tanınan “Lectra” programı; kalıp hazırlamada “Moderis”, pastal atmada “Diamino” ve tasarım yapmada “Kaledo” olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Türkiye’de en çok kalıp hazırlama ve pastal programı kullanılmaktadır. Hazır giyimde kalıpların hazırlanması, hazırlanan kalıpların pastalının çizilip ürünün kesilmesiyle imalata başlanır. Moderis programın işlevselliği çok seçenekli menülerden oluşmaktadır. Bu kitaptaki birinci bölüm, Moderis’de hazır giyim piyasasının ihtiyacı olan seçenekler açıklanmış, ikinci bölümde ise örnek uygulamalar ile kalıp yapım aşamaları şekillerle adım adım anlatılmıştır. Bu bölümde anlatılan modellerin kalıpları, 15 yıllık piyasa deneyimim sayesinde oluşturduğum, günün giyim alışkanlıklarını yansıtan temel kalıplardan oluşmaktadır. Üçüncü bölümde hazırlanan kalıpların Diamino’da çizilmesi anlatılmıştır. “Bilgisayar Destekli Kalıp ve Giysi Tasarımı” dersini  yıldır anlatmaktayım. Bu süreçte,öğrencilere programın seçenekleri tek tek anlatıldığında akılda kalmadığını, örnek uygulamalar ile anlatıldığında ise hem akılda kaldığını hem de giysi kalıbı hazırladıkları için mutlu olduklarını gözlemledim. Buradan yola çıkarak her yıl bir fazla örnek uygulama ile derslere anlatmaya devam ettim.

Derste kullandığım bu notları geliştirerek kitap haline getirdim. Bu kitap, lise ve üniversitelerde okuyan moda tasarım ve tekstil bölümü öğrencilerine, modelistik eğitimi veren kurumlara ve Lectra programını öğrenmek isteyen herkesin başvurabileceği bir kaynak olmuştur.

Devamı...
Akademik Özgeçmişİletişim

Akademik Özgeçmiş

Semiye BOTTAN
Semiye BOTTAN
  1. Adı Soyadı: Semiye BOTTAN
  2. Doğum Tarihi: 15.05.1964
  3. Ünvanı: Öğr. Gör.
  4. Öğrenim Durumu: Yüksek Lisans
Derece
Alan
Üniversite
Yıl
Lisans
Giyim Endüstrisi ve Giyim Eğitimi
Gazi Üniversitesi
 
1983-1987
Yüksek Lisans
Tekstil ve Moda Tasarımı
Beykent  Üniversitesi
 
2010-2012

Akademik Unvanlar: Öğretim Görevlisi.

  1. Yönetilen Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri

6.1. Yüksek Lisans Tezleri

“Türkiye’nin Denim Giysi İhracatının Ülkelere Göre Tasarım Farklılıkları”

6.2. Doktora Tezleri

  1. Yayınlar

7.1. Uluslararası Hakemli Dergilerde yayınlanan makaleler

7.2. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler

Uluslararası Antalya Moda ve Tekstil Tasarım Bienali

“Hazır Giyim Firmalarına Yönelik Büyük Beden Bayanlar İçin Pantolon Baz Kalıp Hazırlama” 2012

7.3. Yazılan Uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler

7.4. Ulusal Hakemli dergilerde yayınlanan makaleler

7.5. Ulusal Bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında basılan bildiriler

7.6. Diğer Yayınlar

Türk Kadınının Giyim Tarihi, Lisans, Bitirme Projesi. 1987

Akdeniz Üniversitesi, Anadoludan Esintiler Sergisi, Olbia Sanat Galerisi, Antalya 05/09 Ekim 2015

KİTAPLAR;

Örnek Uygulamalar İle Bilgisayar Destekli Kalıp (Lectra Programı V6R1) Ekin Yayınevi 2012

Türkiye’nin Denim Giysi İhracatının Ülkelere Göre Tasarım Farklılıkları İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları 2013

 

  1. Projeler

Sem Moda Firmasının Koleksiyon Defilesi 1995 Uğur Restoran, Aydın.

Sem Moda Firmasının Koleksiyon Defilesi 1997 Belediye Meydanı, Aydın.

Young Stil Firmasının Koleksiyon Defilesi 2003 Green Park Otel,    İstanbul.

Femina  Firmasının Koleksiyon Defilesi    2007  Firma Binası,    İstanbul.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Dönem Sonu Sergisi Myo Fuaye Alanı, İstanbul

Katıldığı Seminer ve Kurslar :   

Akdeniz Üniversitesi GSF, Vural Gökçaylı’dan “Drape”, 2012

İTKİP, “2011-2012 Yaz Trendleri”, 2011.

İTKİP, “Etkili Konuşma Eğitimi”,   2010.

İTKİP, “Etkin İletişim Becerileri”,   2010.

İTKİP, “İplik Cinsi Ve İplik Numara Tespiti”,   2010.

AR-SE, Stilistlik Kursu,    2003-2004.

  1. İdari Görevler
Yıllar Görev Yerleri Görevleri
1987 – 1989 Beypazarı Kız Meslek Lisesi Giyim Öğretmenliği
1991 – 1999 Sem Moda İşletme Sahibi
2000 – 2004 Young Stil  Modelist ve Stilist
2005 – 2006 Kifayet Modelist ve Stilist
2007 – 2008 Femina Modelhane Sorumlusu
2008 – 2011 Beykent Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi
2011 – 2013 Gelişim Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Proğram Başkanı
2013-2014 Aydın Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi (yarı zamanlı olarak çalışmakta)
2014-15 Aydın Üniversitesi Meslek Yüksekokulu ve Plato Meslek Yüksekokulu  Öğretim Görevlisi (yarı zamanlı olarak çalışmakta)

                                                  

10.Bilimsel Kuruluşlara üyelikler

  1. Ödüller
  2. Son İki Yılda Verilen Dersler

 

Akademik Yıl Dönem
Dersin Adı
Haftalık Ders Saati Öğrenci Sayısı
20010-2011

Güz

 Konfeksiyon Atölyesi 8 50
2010-2011

Güz

Bilgisayar Destekli Kalıp veGiysi Tasarımı 8 37
2010-2011

Güz

Konfeksiyon Maliyet Hesapları Ve Sipariş Takibi 8 39
2010-2011

Bahar

Bilgisayar Destekli Kalıp veGiysi Tasarımı 4 37
2011-2012

Güz

Kalıp Hazırlama I 4 45
2011-2012

Güz

Giysi Konsrüksiyonu 4 28
2011-2012

Güz

Model Uygulama Teknikleri 4 28
2011-2012

Bahar

Kalıp Hazırlama II 4 45
2012-2013

Güz

Proje Geliştirme 2 48
2012-2013

Güz

Mesleki Teknik Çizim 2 48
2012-2013

Güz

Drapaj 4 52
2012-2013

Güz

Giysi Üretimi I 4 48
2012-2013

Bahar

Drapaj 2 48
2012-2013

Bahar

Kalıp Hazırlama II 4 52
2012-2013

Bahar

Giysi Üretimi II 4 48
2013-2014

Güz

Konfeksiyon Teknolojisi 3 100
2013-2014

Güz

Kalıp Geliştirme Teknikleri 3 44
2013-2014

Bahar

Drapaj 3 150
2013-2014

Bahar

Bireysel Kostüm Tasarımı 3 32
Devamı...
Kadın Pantalonu KalıplarıKalıp

Temel Kadın (Bayan) Pantolon Kalıbı

Bu dosyada temel kadın pantolonu likrasız dokuma kumaşlar için hazırlanmıştır. Hazır giyim sektöründe kullanılan temel kalıptır. (15 yıl hazır giyim sektöründe çalışmış ve bu firmalardan edindiğim tecrübelere göre bu kalıbı oluşturmuş durumdayım.) Pantolon ölçüleri özellikle ön ve arka ağ oyuntuları günümüz insanının giyebileceği (vücuda oturan, bıyık yapmayan) standartta kalıptır.

Likralı kumaşlar için kalıbın yapısı tamamen değişmesi gereklidir. Bu pantolon kalıbından likralı dokuma kumaşa kesilip dikildiğinde, vücut üzerinde potluklar oluşacaktır. Bunun için ağ oyuntularının, basenin ve bacak kısmının daraltılması gerekir. Likralı kalıplar hazırlanırken, kumaşın en ve boy likra oranlarına göre genişlik ve boy ölçülerinden eksiltilmesi gerekmektedir. Kumaş sadece enine esniyorsa genişlik ölçüsünden azaltılır. Günümüz modasında yüksek bel pantolon hemen hemen hiç giyilmediğinden, pantolon kalıbının beli aşağıya indirilmekte ve an form kemer çalışılmaktadır. Bu durumda esneyen kumaşlar için pens kullanılmamaktadır.

TEMEL KADIN PANTOLON KALIBI

 

Temel Kadın Pantolon Kalıbı
Temel Kadın Pantolon Kalıbı
Devamı...
Etek KalıplarıKalıp

Temel Etek Kalıbı

Temel Etek
Temel Etek

Bu dosyada temel etek kalıbı çizimi pratik olarak hazırlanmıştır. Ön ve arka kalıp üst üste çizilmiştir. Basen genişliği 1/4 ‘dü alınarak yapılmıştır. Ön ve arka etekte pensler arkada 1/2 iken önde 1/3’ne yerleştirilmiştir. Öndeki penste 1/2’sine konarak da yapılabilir.
Likrasız dokuma kumaşlar için yapılmıştır. Likralı kumaşa çalışılacağında basen ölçüsü daraltılması gerekir.

Temel Etek Kalıbı
Temel Etek Kalıbı
Etek Kalıbı Şablonu
Etek Kalıbı Şablonu

TEMEL ETEK KALIBI HAZIRLAMA

Devamı...
DrapajDrapaj / Kalıp

Drapaj – Temel Beden Kalıbı

 

Manken üzerinden elde edilen kalıp bolluk verilmeden hazırlanır. Kalıba  istenirse bolluk payı sonradan ilave edilir.

Eğer çalışacağımız beden ölçüleri cansız mankenle uyuşmuyorsa cansız manken çeşitli maddelerle (örneğin: tahta elyaf) doldurulur. 3 Boyutlu olarak manken üzerinde model çalışmaları yapılır ve bu çalışmalar kalıplara aktarılır. Bazı modellerin (drapeli, asimetrik vb.) kalıplarının biçki yöntemi ile çıkarılması zor ya da oldukça uğraştırıcıdır. Bu tür modellerin kalıplarının drapaj yöntemi ile çıkarılması işi kolaylaştırmaktadır. Drapaj çalışma, prova yapma yeteneğini kazandırır ve geliştirir.

Drapaj ile elde edilen bu kalıp bolluk ilavesizdir. İstenirse bu kalıba (modele ve kumaşa göre) pay ilave edilir.

DRAPAJ TEMEL BEDEN KALIBI

Temel beden kalıbı biçki sistemi ile bolluk payı ilave edilerek hazırlanabilir.

 

Devamı...
WhatsApp chat