close

temel beden

EğitimlerSürekli Eğitimler

Temel Modelistlik

TEMEL BEDEN SERİSİ

Eğitimin Süresi: 150 Ders ( haftada 1 gün 5 dersten 7,5 ay)
İletişim: Şirinevler Mah. Meriç Sok. No:14 Kat: 1

Şirinevler / Bahçelievler / İSTANBUL

Semiye Bottan 0 533 3832021
Başlangıç Tarihi İçin

Eğitimin Kapsamı ve Amacı
Katılımcıya; temel giysi kalıplarını ölçülere göre hazırlayabilme ve model uygulama yeterliliği kazandırılır. Ayrıca müşteriden gelen ölçü tablosuna göre kalıp hazırlama bilgi ve becerisine sahip olur. Temel kalıpları (çocuk, erkek, kadın) bedenlere göre serilerini yapabilme yeterliliğine ulaşır.
Eğitim İçeriği

• Hazır giyimde model hanenin (giysi kalıbının) yerinin ve öneminin açıklanması.
• Kalıp hazırlama yöntemleri, kullanılan araç ve gereçlerin tanıtılması. Hazır giyimde kullanılan terimlerin ve işaretlemelerin anlatılması. Ölçü alma yönteminin uygulayarak gösterilmesi.
• Temel etek kalıbının hazırlanması ve şablonunun yapılması. Temel etek kalıbı üzerinden astar kalıbının çalışılması.
• Temel etek serisinin yapılması.
• Temel etekten pens kaydırma yöntemi ile can eteğin uygulanması.
• Kloş, daire, altı parçalı ve sekiz parçalı etek kalıplarının hazırlanması.
• Çeşitli etek model (korsaj, kup, pili, büzgü vb.) uygulamasının yapılması.
• Temel kadın ve erkek pantolonunu kalıbının hazırlanması ve serisinin yapılması.
• Temel kadın pantolonu üzerinden; contalı, yandan cepli ve anform kemer modelin uygulanması.
• Slopet ve tayt kalıplarının hazırlanması.
• Ölçü tablosuna (föy) göre etek ve tayt kalıplarının yapılması.
• Tişört ve eşofman (örme kumaşlar için) kalıbının çıkartılması.
• Kadın badi kalıbını hazırlanması.
• 38 beden kalıbından 36, 40 ve 42 bedenler çoğaltılması.
• Temel beden elbise kalıbının hazırlanması. Model uygulamada pens kaydırmaların önemin anlatılması.
• Erkek gömlek kalıbın yapılması.
• Üst bedende kullanılan patların (kendinden dönme, ilave, polo, gizli vb.) yapılması.
• Çeşitli kol (yarasa, rağlan, büzgülü vb.) kalıpların uygulanması.
• Çeşitli yaka (erkek, şal, bebe, hakim, gömlek yakası vb.) çalışmaların hazırlanması.
• Temel elbise kalıbı üzerinden robadan büzgülü modelin uygulanması
• Çocuk 9 Yaş (104 beden) temel beden kalıbı çalışılması. Buna göre model uygulamanın yapılması.
• Çocuk 9 Yaş (104 beden) tişört ve pantolon kalıbının hazırlanması. Ve bunların serisinin yapılması.
• Ölçü tablosuna (föy) göre çocuk tişört ve tayt kalıplarının yapılması.
• Gerber programın öğrenilmesi

Devamı...
KalıpÜst Beden (Elbise- Bluz) Kalıpları

Temel Beden (Elbise) Serisi

Temel beden serisi

Serileme, Baz bedenin büyük ve küçük bedenlere çoğaltılmasına denir.Kalıp üzerinde büyültme ve küçültmelerin yapıldığı noktalara sıçrama noktası denir. Serileme işlemi yapılırken baz modelin model özelliklerinin bozulmamasına dikkat edilmelidir. Serileme oranları çocuk, erkek, bayan, büyük beden gibi insan vücut yapılarına göre değişiklik gösterir.
Modelist, hazır giyim firmalarında ürün kalıplarını hazırlayan, istenilen bedenlere serileyen, numune dikimi yapılan, imalat için teknik föy ve dikim talimatını hazırlayan kişidir.
Burada modelistin önemli görevlerinin arasında doğru serileme yapmaktır. Modelist tek bedende bir adet hazırladığı model çok iyi olabilir. Eğer bunu bedenleri çoğaltmada model özelliklerini veremez ölçülerini yansıtamaz ise başarısız olacaktır. Ayrıca toplu kesim yapılacağından firmaya maddi zarara uğratacaktır.

Aşağıdaki verilen tablodaki seri değerleri,  için hazır giyim firmalarının iç piyasa veya müşteriden ölçü tablosu gelmediği takdirde kadın üst giyim (36-38-40-42) bedenler içindir.


Devamı...
KalıpÜst Beden (Elbise- Bluz) Kalıpları

Temel Beden (Elbise) Kalıbı

Temel beden kalıbı oluşturmada pek çok sistemle karşılaşmaktayız.  İnsan vücudu hareketli yapısı itibarı ile giysileri vücuda uyum sağlaması zahmetli, karmaşık ve tecrübeye dayalı bir uygulamadır. Özellikle üst bedende kolun hareketi bu işlemi daha da zorlaştırmaktadır.
Giysi kalıplarını oluşturmada vücut yapılarını göz önünde bulundurmak durumundayız. Vücudun rahat hareketini sağlayabilmek için kalıplara bolluk payı verilmektedir. Bolluk pay oranı artıkça giysi görünüşünde potluklar çoğalmakta, bu da görsel olarak iyi bir sonuç vermemektedir. Bundan dolayı mümkün olduğunca kalıpları, vücut hareketini de göz önünde bulundurarak bolluk payını en aza indirgeyerek kalıpları oluşturmak gerekir. Bu sebep de göz önünde bulundurularak piyasada esneyen kumaşların imalatı oldukça çoğalmıştır. Esneyen kumaşlarla hazırlanan kalıplar hem düzgün bir görünüş elde etmekte hem de vücut hareketini rahatlatmaktadır.

Burada hazır giyim sektöründe pratik olarak hazırlanan kalıp sistemi anlatılmaktadır. Piyasada ön ve arka kalıp üst üste çalışılmıştır. Burada daha anlaşılır olması için ön ve arka kalıp ayrı ayrı anlatılmaktadır. Kadın vücudunda önde göğüs olması ön kalıpta bir bolluk oluşturmak gerekliliği ortaya çıkar. Böylece ikinci aşamada ön kalıpta göğüs bolluğunu vermek için pens açılımı yapılmıştır.

Arka boyun açıklığı ön boyun açıklığından daha geniştir. Bunun sebebi giysinin arka tarafta boyna ön taraftan daha yakın oturmasıdır. Ayrıca arka yaka açıklığının fazla olması boyun hareketlerini rahatlatır. Özellikle yakasız modellerde (sıfır ,  ‘v’ yaka vb.) ön yakada potluklar oluştuğu gözlemlenir. Bu durumda kalıptaki ön yakadan bir miktar atılması gerekir. Bu durumda ön yaka açıklığı arka yaka açıklığından daha eksik çalışılmıştır.

Bu ölçülerde oluşan bu kalıp esnemeyen dokuma kumaşlar için hazırlanmıştır. Kalıp esneyen kumaşa kesilmek istenirse bolluk payı vermeden (kumaşın esneme oranına göre) veya az vererek çalışılmalıdır. Bu da kalıbı bir beden küçültmek yeterli olacaktır. Bu işlem temel beden için söz konusudur. Pantolon ve etek kalıplarında bir beden küçülterek uygulanamaz. Örme kumaşlar için bu sistem söz konusu değildir. Örme kumaşlar hem enine hem de boyuna esneme oranları farklı olduğundan çok farklı bir sistemle çalışılması gerekir.

Toplumda çok çeşitli vücut tipleri vardır. Hepsini ortak bir ölçüde toparlayabilmek zordur. Buradaki kalıp her 38 bedene bire bir uyum sağlaması söz konusu olmayabilir. Kişilerin boy ölçü farkları bile kalıbın farklı hazırlanması gerektirebilir. Esas olan kişinin ölçülerine göre kalıp çıkartmaktır. Türk kadının vücut yapısına göre standart 38 temel beden hazırlanmıştır. Ayrıca bu sistem hazır giyim sektöründe pek çok modelist tarafından çalışılmakta ve milyonlarca ürün satışa sunulmaktadır.

Drapaj yöntemi ile temel beden kalıbının yapılışını buradan izleyebilirsiniz.

Bu dosyada ayrıntılı olarak yapım aşamalarını pdf dosyasında indirebilirsiniz.

TEMEL BEDEN KALIBI

Temel beden arka
Temel beden arka
Temel beden kol oyuntusu ölçümü
Temel beden kol oyuntusu ölçümü

 

Temel beden kol
Temel beden kol
Devamı...
DrapajDrapaj / Kalıp

Drapaj – Temel Beden Kalıbı

 

Manken üzerinden elde edilen kalıp bolluk verilmeden hazırlanır. Kalıba  istenirse bolluk payı sonradan ilave edilir.

Eğer çalışacağımız beden ölçüleri cansız mankenle uyuşmuyorsa cansız manken çeşitli maddelerle (örneğin: tahta elyaf) doldurulur. 3 Boyutlu olarak manken üzerinde model çalışmaları yapılır ve bu çalışmalar kalıplara aktarılır. Bazı modellerin (drapeli, asimetrik vb.) kalıplarının biçki yöntemi ile çıkarılması zor ya da oldukça uğraştırıcıdır. Bu tür modellerin kalıplarının drapaj yöntemi ile çıkarılması işi kolaylaştırmaktadır. Drapaj çalışma, prova yapma yeteneğini kazandırır ve geliştirir.

Drapaj ile elde edilen bu kalıp bolluk ilavesizdir. İstenirse bu kalıba (modele ve kumaşa göre) pay ilave edilir.

DRAPAJ TEMEL BEDEN KALIBI

Temel beden kalıbı biçki sistemi ile bolluk payı ilave edilerek hazırlanabilir.

 

Devamı...
WhatsApp chat