Drapaj yöntemi ile kalıp hazırlamanın ilk aşaması manken üzerindeki işaretlerin (bel, göğüs, basen, ön ortası vs.) doğru alınması
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Manken dengeli üretilmiş ve iğneyi rahat bir şekilde batırılabilir olması şarttır. Mankenin üstüne kaplayan kumaşın yan dikişleri tam yanda ve mankenin bitiş noktası yere paralel olmalıdır. İşaretler 0,5- 1 cm genişliğinde ekstrafor veya saten kurdele ile alınır.
- Mankeni dengede ve düz bir yerde durmasını sağlayınız. Mankenin yüksekliğini drapajı çalışacak kişinin boyu ile uyumlu olacak şekilde ayarlayınız.
- Mankeni beden numarası veya vücut özelliğine uygun olarak hazırlayınız (mankenin ihtiyaç olan ölçüye elyaf veya tahta pamuk ile doldurunuz).
- Mankenin belini yerini (en dar alanı) belirleyiniz. Ekstraforu mankene çevrelediğimizde kendiliğinden yerleşecektir. Önce gerekli yerlerinden toplu iğne ile tutturulur. Doğru yerleştiğini emin olmak için mezura ile ölçülerek kontrol edilir. Mankenin bitiş noktasına paralel olarak sabitlenir.
- Mankenin basen hattı bele veya mankenin bitiş noktasına paralel olarak (belden aşağıya 17-20 cm) kalça işaretlenir.
- Mankenin beden hattı bele paralel olarak göğüsün ve sırtın en yüksek noktası işaretlenir.
- Ön ve arka ortası işareti alınır. Mankenin tam ortası bulmak için mankenin yan dikişlerinin arası ölçülüp ortası bulunur.
- Yan işaretinin, mankenin yan dikişi üzerinden alınır.
- Omuz işareti, mankenin omuz dikiş üzerinden alınır.
- Kol evi omuzun bittiği noktadan kol altına geçerek işaretlenir.
- Ön kup işareti omuzun ortasından başlayıp göğüsün en yüksek kısmı geçip bel ve basenden geçerek işaretlenir. Bel ve basendeki kup yerleri, yan ve ön ortasının tam ortasından geçmesi gerekir.
- Ekstraforların üzerinden dikiş iğnesi ile dikilir.